ФИЛМ О ДРЖАВИ КОЈЕ ВИШЕ НЕМА
28.11.2014


ЕКИПА филмског документарног пројекта "У потрази за изгубљеном државом" који режира Марија Ратковић Видаковић, у продукцији Хрватског филмског савеза (www.hfs.hr), боравила је 28.новембра у Нишу. Овим поводом обављено је истраживање и снимање материјала о Спомен парку „Бубањ“, на територији Градске општине Палилула (www.palilula.eu). Пре “Бубња” обављена су снимања на још три локације у Србији, у Спомен комплексу "21. октобар" у Крагујевцу, спомен комплексима на Кадињачи и на Космају.

“У потрази за изгубљеном државом” документарни је пројект у којем редатељица у пратњи своје мајке и брата креће на пут кроз свих седам данашњих држава насталих из Југославије како би нам, како наводи, "испричала причу о распаду једне земље из особне, обитељске перспективе и кроз њу преиспитала важност и опстојност идеала државе као мјеста социјалне правде, идеала које јој је још у дјетињству усадио њезин дјед, мајчин отац, Мићо." Путујући кроз наведени простор референтне точке тог подручја су споменици НОБ-а.

Ову занимљиву филмску причу, осим редитељке и сценаристе Марије Ратковић Видаковић, која се остварује под будним оком Вере Робић-Шкарице, секретара Хрватског филмског савеза и продуцента, реализује већ искусна екипа младих ствараоца: продуценткиња Барбара Јукопила, директорица фотографије Динка Радонић, тонски сниматељ Никола Јанковић и истраживач и организатор снимања у Србији Бобан Стефановић. (Д.Видојковић, ЕКОполис)